Ștafeta de primar, predată din tată-n fiu în Olt

1204

Încă un tânăr din Olt decide să preia ștafeta de la tatăl său, primar, și să devină primul gospodar al comunei, continuând astfel munca de administrare a unei localități în familie. Este vorba despre edilul comunei Călui, acesta fiind al cincilea caz din județ în care ștafeta la conducerea primăriei este preluată de către fiul unui primar.

După ce a fost condusă timp de 20 de ani (2000- 2020) de către primarul Constantin Rotaru, comuna Călui și-a ales un nou edil: pe Constantin Rotaru (jr.), fiul fostului edil. Ștafeta a fost predată cu responsabilitate în comuna rogojinilor și papornițelor, juniorul fiind ales cu 61,72% din voturile localnicilor- 516 voturi față de 309 primite de contracandidatul liberal ieșit pe poziția a doua la votul de duminică, 27 septembrie.

Acesta nu este singurul caz în care fiul a preuat de la tată responsabilitățile de a conduce localitatea de domiciliu. La Colonești, ștafeta a fost predată tată- fiu, dar și invers.Primar din 1989 în localitate, în 2012 Nicolae Bulă a decis că este timpul să reprezinte interesele localnicilor comunei, dar și cele ale localităților învecinate, în Parlamentul României. A predat ștafeta pe timpul mandatului de deputat fiului Mircea Stan, care a condus localitatea între 2012- 2016. În urmă cu patru ani, s-a făcut din nou rocada între tată și fiu, seniorul decizând că este timpul să revină la cârma administrației locale. Duminică, Nicolae Stan a fost reales primar, cu 89,60% din voturile localnicilor, reprezentând  948 de voturi în comparație cu doar 60 de voturi primite de contracandidatul PML de pe locul II.

Și la Oporelu, actualul edil a preluat ștafeta de la tatăl său. A făcut-o în 2008, când Simion Burciu, primar de dinainte de 1989, a decis că este timpul să lase conducerea comunei pe mâna fiului. Valerin Ion Burciu a demonstrat că este demn de ,,moștenireʺ, iar duminică a fost reales pentru al patrulea mandat. A primit 50,66% din voturi, reprezentând  425 voturi,  în comparație cu contracandidatul liberal de locul II, care a obținut 325 voturi.

Cazuri asemănătoare s-au înregistrat la Vitomirești și Coteana, însă ștafeta a fost preluată după decesul primarilor. În 2012, edilul Constantin Rotea,  aflat la conducerea comunei Vitomirești din 1994, a plecat spre o lume mai bună. Alegerile parțiale organizate în anul următor au fost câștigate de fiul său, Robert Rotea. Implicat în viața comunității, Robert Rotea a câștigat aprecierea localnicilor care, duminică, i-au dat un nou vot de încredere, pentru cel de-al treilea mandat. A obținut 71,83% din voturi, reprezentând 747 voturi, comparativ cu contracandidatul liberal de pe poziția a doua, care a pimit doar 204 voturi.

Și comuna Coteana are primar fiul unui fost edil. Ionuț Dima a fost ales prim-gospodar cu 72,81%, reprezentând 1047 de voturi, în timp ce contracandidatul Pro România de pe poziția doi a obținut 327 voturi. Ionuț este fiul lui Victor Dima, dispărut dintre noi în 2015, răpus de o boală nemiloasă, primar din 1991 în localitatea unde era iubit și respectat de către consăteni.