Profesor slătinean, coordonator al lotului României la Olimpiada Internațională de Matematică. Românii au obținut 6 medalii

1674

România a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM), desfășurată în perioada 19 – 28 septembrie. Printre coordonatorii lotului național s-a numărat și profesorul de matematică slătinean Marius Perianu, autorul a numeroase manuale școlare la această disciplină și îndrumătorul a numeroși olimpici olteni.

În perioada 19 – 28 septembrie s-a desfășurat a 61-a Olimpiadă Internațională de Matematică pentru elevii de liceu, organizată virtual la Saint-Petersburg, Rusia. Anul acesta s-au înscris în competiție 616 elevi din 105 țări. Lotul României a fost format din șase elevi, care au susținut anul acesta olimpiada într-un format special. Fiecare țară a pregătit un centru de examen cu supraveghere video, monitorizată, în care copiii au rezolvat cele 6 probleme în două zile.

În clasamentul pe țări, România a ocupat locul 15, toți cei șase elevi obținând medalii: medalie de aur- Edis Memiș – Liceul Internațional de Informatică Constanța (un rezultat excelent obținând al 4-lea punctaj din competiție); medalii de argint- Nguyen Tran-Bach de la Liceul Internațional de Informatică București, Andrei-Theodore Mărginean de la Liceul Internațional de Informatică București; medalii de bronz- Sergiu-Ionuț Novac de la Liceul Teoretic ”C. Brădiceanu” Lugoj, Județul Timiș, Tudor-Darius Cardaș, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani și Sebastian-Mihai Șimon de la Liceul Internațional de Informatică

Printre coordonatorii lotului s-a numărat și un profesor oltean: Marius Perianu, Colegiul Național Ion Minulescu Slatina, jud. Olt (Observator), alături de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader), lect. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații de Vest din Timișoara (Deputy Leader), Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Observator).

În România olimpiada a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București.

Marius Perianu este unul dintre cei mai buni profesori de matematică din țară, concepând o serie de zeci de manuale, culegeri, caiete și alte astfel de materiale auxiliare pentru gimnaziu și liceu. Profesorul slătinean a obținut cu elevii pe care i-a coordonat, de-a lungul carierei sale didactice, numeroase premii și medalii la Olimpiade internaționale, naționale sau județene de matematică. Printre alte repere din activitatea sa profesională, putem enumera: secretar al Filialei Olt a Societăţii de Ştiinţe Matematice, membru al grupului de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru examenul naţional de bacalaureat și pentru evaluarea națională de clasa a VIII-a, Diplomă de excelență din partea Guvernului României.