Sâmbătă, în Slatina se recoltează celule stem. Oltenii, așteptați să doneze viață

158

Sâmbătă, este deschis la Centrul de Transfurzii Sanguine Slatina, unul dintre puținele centre din țară în care se recoltează și celule stem. De Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, CTS Olt a demarat campania ʺDonează o șansă la viață!ʺ.

Stiați că un pacient cu cancer de sânge (leucemie, limfom sau mielom) se poate vindeca dacă un donator voluntar comaptibil donează și îi salvează viața? 40% din pacienți așteaptă ca un donator pereche să se înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și să-l salveze. În Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România sunt înscriși doar puțin peste 65.000 de donatori de celule stem, un număr de 6-9 ori mai mic față de registrele altor țări europene. Cel mai frecvent, pacienții români cărora le e recomandat transplantul găsesc un profil genetic compatibil la un donator din afara țării.

Procedura este simplă, recoltarea făcându-se din sânge, iat în câteva ore, puteți salva o viață. Donatorii care doresc să se înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și să doneze celule stem sunt așteptați sâmbătă, la Centreul de Trasfuzii Olt, între orele 8.30- 13.00. Donatorii vor fi așteptați de reprezentanți ai Registrului Național, care vor răspunde la toate întrebările legate de donarea de celule stem și vor oferi informatiile necesaer privind înscrierea în acest registru. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie pentru a dona.

În județul Olt sunt peste 5.700 de donatori de celule stem activi, anul trecut fiind înscrişi în Registru 528 de donatori noi. Centrul donatorilor este în județul nostru la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina, str. Ecaterina Teodoroiu.

Celulele extrase din sânge sunt transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii, bolnavul având mari șanse de a deveni un om perfect sănătos. Cei înscriși în baza de date ca donatori rămân până la împlinirea vârstei de 60 de ani, iar timp de 5 ani starea de sănătate a donatorilor este monitorizată anual. Viitorul donator intră într-un program de investigații medicale amănunțite: tot ce înseamnă analize extinse de sânge, electrocardiogramă, rafiografii, ecografii și nu i se face decât o injecție intramusculară care determină ieșirea acestor celule stem în sângele periferic.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli: anemie aplastică severă, leucemie acută, mielodisplazie, leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică, talasemie majoră, siclemie, cazuri selecţionate de mielom multiplu, cazuri selecţionate de limfom Hodgkin, cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin, boală mieloproliferativă, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare, sindroame de insuficiență medulară: aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond), anemie diseritropoietică congenitală, trombocitopatie ereditară severă.