Concursul european de traducere, câștigat acum șase ani de o slătineancă, la start

48

O nouă ediție a concursului „Juvenes Translatores“, proiect pentru promovarea traducerii și a multilingvismului în rândul elevilor, se va desfășura în data de 26 noiembrie și se adresează elevilor din învățământul secundar născuți în 2003. Oltul se poate lăuda cu câștigarea acestui concurs în 2014, de către o slătineancă.

Pentru a promova învățarea limbilor străine și profesia de traducător, la nivel european se desfășoară un concurs, la care participă elevi de la licee din 28 de state membre, selectate prin tragere la sorți. Scopul acestei competiții este de a promova învățarea limbilor străine, prin traducerea unui text de o pagină din și în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Abilitatea de a vorbi limbi străine reprezintă un factor important pentru tinerii care intră pe piața muncii, angajatorii căutând în mod activ candidați multilingvi, capabili să se adapteze și să reușească într-un mediu internațional.

Concursul Juvenes Translatores 2020 este gata de start, școlile din statele membre ale Uniunii Europene putându-se înscrie până la data de 20 octombrie. ,,Din România vor participa 33 de școli, selecția fiind efectuată în mod aleatoriu, prin tragere la sorți electronică. Școlile alese trebuie să desemneze apoi între 2 și 5 elevi care să participe la concurs, condiția fiind ca aceștia să fie născuți în anul 2003. Concursul va avea loc online, în data de 26 noiembrie 2020, în toate școlile participante, iar câștigătorii (câte unul din fiecare țară) vor fi anunțați până la începutul lunii februarie 2021. Tema aleasă pentru textul care va fi tradus anul acesta este Cum să ținem piept vremurilor dificile – împreună suntem mai puternici. Participanții vor putea alege să realizeze traducerea între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (552 de combinații posibile).,, informează IȘJ Olt.

În 2014, Slatina se putea mândri cu  câștigătoarea „Juvenes Translatores“, din partea României:  Andreea Săndiță, elevă la Colegiul Național ʺRadu Greceanuʺ Slatina.