TMK Slatina a dispărut de la Bursă. Compania s-a retras de ieri, după 25 de ani de tranzacționare

581

În urma preluării integrale de către TMK Europe, TMK Artrom s-a retras definitive de pe piața de capital.

Începând de ieri, 7 septembrie, după 25 de ani pe piața de capital, TMK Slatina a dispărut de la Bursă. Acțiunile producătorului de țevi industriale, tranzacționate cu simbolul bursier ART, au fost listate pe BVB din 1995.

Decizia de retragere a apărut în contextul preluării integrale a companiei de către acţionarul majoritar, respectiv TMK Europe, controlată la rândul său de miliardarul rus Dimitri Pumpianski. Miliardarul rus a ajuns la o deţinere de 98,8% din companie, adică peste pragul de 95% pe care legislaţia îl permite pentru iniţierea procedurilor de delistare.

Producătorul de ţevi din oţel fără sudură Artrom Slatina a fost fondat în 1982 ca întreprindere de stat sub numele IT Slatina, privatizată în anul 1999, acţionar majoritar devenind compania austriacă Staro GmbH. In anul 2001, compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită apoi TMK-Europe) a cumpărat pachetul majoritar al Artrom SA, societatea devenind parte a grupului TMK.

Peste 80% din vânzările TMK-Artrom sunt realizate în afara României în Europa, SUA, Turcia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.