Polițiștii și câinele Torro, acțiuni de prevenire a furturilor din locuințele slătinene în urma informațiilor publicate pe internet

155

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Slatina şi câinele „Torro”, au desfăşurat activităţi preventive pe raza municipiului Slatina privind furturile din locuinţe.

Publicarea în mediul online a diverselor informații personale, ce ar putea atrage hoții, a devenit o obișnuință pentru mulți internauți. Fotografii cu bunuri de valoare, acces în locuință, plecarea în vacanțe și altele au invadat mediul virtual, fără ca postacii să conștientizeze că aceste informații ar putea fi folosite drept ponturi. Pentru a preveni spargerea locuințelor și a-i determina pe slătineni să aibă un comportament responsabil vizavi de publicarea informațiilor de acest gen, oamenii legii au desfășurat o acțiune amplă în Slatina, la care a luat parte și câinele Torro.
,,Activitatea este parte a campaniei „Catalogul de furturi”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când publică pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare sau căi de acces în locuințele lor. Campania de informare și de prevenire  este iniţiată de Poliția Română, împreună cu agenția de publicitate Mercury 360. Proiectul are ca obiectiv prevenirea spargerilor de locuințe, prin informarea utilizatorilor activi în rețelele de socializare cu privire la consecințele publicării de informații și imagini care pot oferi ponturi infractorilor. Cu ocazia activităţilor desfăşurate, poliţiştii au distribuit materiale de informare, cu scopul de a ajuta utilizatorii să prevină furturile din locuințe printr-un comportament responsabil în mediul online,, declară Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Sfaturile polițiștilor:
  • Evitați să faceți publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuință, configurația acesteia și posibilele căi de acces.
  • Faceți-vă conturile de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiți date personale celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online.
  • Nu faceți publică pe Internet plecarea de acasă și rugați vecinii să vă anunțe imediat dacă văd străini în preajma locuinței dumneavoastră. Procedați la fel atunci când ei sunt plecați.
  • Asigurați uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsați cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.
  • Nu lăsați bilete în uşă atunci când plecați de acasă; rugați un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoționale prinse în uşă.
  • În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitați-le și nu le permiteți accesul în locuinţă.
  • Când părăsiți locuinţa, verificați dacă ați încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideți bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.