Pacientul infectat cu coronavirus căruia i s-a făcut transfuzia de plasmă la Slatina a decedat

2077

Deși medicii slătineni s-au mobilizat și au reușit o premieră la nivelul județului Olt ieri- transfuzia cu plasmă de la un pacient vindecat de COVID-19 pentru salvarea unui bărbat aflat în stare critică, pacientul a pierdut lupta cu moartea.

Un slătinean în vârstă de 44 de ani este cel de-al 31-lea decedat înregistrat la nivelul județului Olt dintre persoanele infectate cu COVID-19. Bărbatul a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina, după mai multe zile în care starea sa a devenit critică și s-a încercat în zadar transferul la o unitate medicală superioară. La insistențele familiei și în urma mobilizării mai multor persoane, întrucât SJU Slatina nu are protocol pentru folosirea tratamentului cu plasmă de la un pacient vindecat de coronavirus, s-a reușit ca la Slatina să se realizeze prima astfel de transfuzie. Tratamentul nu l-a mai putut ajuta pe slătinean, tatăl a doi copii, să rămână în viață.

„Totul a început în urmă cu trei săptămâni. Ajuns la mare, Nicu a început să facă febră și frison. S-a întors acasă și nu s-a simțit bine, dar a dus-o pe picioare. A venit rezultatul testului la virusul SARS-COV2 care a fost pozitiv. Medicul de familie i-a dat un tratament și a rămas acasă în izolare. La câteva zile soția a sesizat că Nicu are probleme de respirație și s-a prezentat la Spitalul Slatina. 11 zile a stat internat la unitatea medicală, jumătate dintre ele fiind la Terapie Intensivă, starea sa degradându-se în fiecare zi. Avea plâmânii grav afectați, iar numeroase cheaguri de sânge i se formaseră în cap. Începând de marți, familia sa a solicitat insistent transferul său către o unitate medical de rang superior, însă de peste tot s-au primit doar răspunsuri negative. Nu sunt locuri, nu sunt locuri. Joi a primit o pungă de plasmă de la pacient vindecat de COVID-19… era mult prea târziu,, a dezvăluit Florentina, verișoara bărbatului.

Slătineanul nu avea boli asociate.

La ATI, în spitalele din județ, încă 6 pacienți COVID-19 se află în stare critică. Până ieri, au fost confirmate la nivelul județului 980 de cazuri de coronavirus, 94 de persoane fiind internate.