Tichete sociale pentru elevii din familii defavorizate. Vezi ce bani primesc aceștia

243

Elevii defavorizaţi din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial vor primi tichete sociale. Valoarea acestora este de 500 de lei. Ele vor fi emise în format electronic, fără a putea fi preschimbat în bani și pot fi folosite pentru a-şi achiziţiona rechizite şi haine, în vederea frecventării cursurilor. Ordonanța care reglementează acordarea tichetelor sociale pentru elevi a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Conform OUG nr. 133/2020, tichetele sociale se vor acorda pentru un an școlar elevilor care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Procedura de distribuire a tichetelor se va stabili prin ordin de ministru, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 133/2020.

Tichetele vor fi emise pe suport electronic, iar utilizatorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor şi hainelor. Acestea se vor acorda în baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma nu va putea fi preschimbată în numerar.

Suma de bani de pe tichetul social va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii, doar pe baza actului de identitate al titularului. Acestea vor putea fi folosite doar în magazinele din raza localităţii de domiciliu.

Dacă banii de pe tichete ar fi cheltuiți pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute, ordonanța prevede amenzi minime de valoarea unul salariu minim pe economie și maxime de până la 20 de salarii minime pe economie.