În Olt, s-au vândut cele mai puține imobile din țară: doar 197 toată luna trecută

139

Piața imobiliară din România își revine, crescând tranzacțiile cu imobile și terenuri. Nu însă și în Olt, județ aflat pe ultimul loc de țară în privința numărului de imobile vândute. Paradoxal este că, deși cererea practic este inexistentă, oferta rămâne la fel de ridicată.

Cu locuințe foarte scumpe, cel puțin la nivelul capitalei de județ prețurile fiind comparabile sau chiar mai mari cu cele percepute pentru locuințe din București sau Craiova, Oltul a rămas codaș la capitolul tranzacțiilor imobiliare. Luna trecută, potrivit ANCPI, nu s-au vândut decât 197 de imobile, județul fiind pe ultimul loc pe țară, urmat de Caraş Severin – 235 şi Mehedinţi – 312. Iar acest lucru nu se poate pune pe seama efectelor pandemiei, atâta timp cât la nivel național situația este contrară.

În luna iulie 2020,  la nivelul întregii ţări, s-au vândut 50.153 de imobile, cu 3.335 mai multe faţă de luna trecută. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în Bucureşti – 9.017, Cluj – 3.484 şi Ilfov – 3.395.

Agențiile imobiliare speră să recupereze după data de 15 august, când programul „Noua Casă” ar trebui să devină operațional. „Prin programul Noua Casă se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, a transmis Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).