Deputatul Stănescu: unicul meu scop este dezvoltarea durabilă a pădurilor din România

71

Orice cantitate de lemn tăiată din pădurile României va fi considerată infracţiune şi pedepsită ca atare. Printre inițiatorii proiectului de lege de modificare a Codului Silvic se numără și deputatul de Olt Alexandru Stănescu. Proiectul a primit ieri și girul Comisiei prezidate de către parlamentarul oltean.

,,În cadrul ședinței #online de astăzi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice am dezbătut şi votat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic (PLx 356/2020). A fost o discuție foarte productivă, iar raportul final consider că soluționează principalele nemulțumiri ale societății civile, demonstrând încă o dată faptul că în cadrul comisiei pe care o conduc există o mare deschidere în acest sens, unicul meu scop fiind dezvoltarea durabilă a pădurilor din #România.,, a anunțat ieri deputatul Alexandru Stănescu.

Deputatul social-democrat oltean, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specific din Camera Deputaților, se numără pritre cei 6 inițiatori ai proiectului de lege privind modificarea Codului Silvic. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 3 iunie și a fost inaintat Camerei Deputaților, for decizional. Acesta vizează măsuri mai ferme de combatere a tăierilor ilegale din pădurile României, fiind înăsprite sancţiunile pentru toţi cei care încalcă legea silvică. Astfel, dacă astăzi, în România pot fi tăiaţi 5 mc de lemn şi nu constituie infracţiune, ci doar contravenţie, dacă noua lege va fi adoptată, indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerată infracţiune şi pedepsită ca atare.

O altă propunere de modificare la Codul Silvic prevede comercializarea de lemn fasonat din păduri, precum și luarea în pază şi servicii publice a unei suprafaţe de 200.000 de hectare de păduri. Este vorba de acele păduri de sub 30 de hectare care azi nu au servicii de pază sau silvice, fiind  cele mai expuse tăierilor ilegale.

Nu în ultimul rând, modificările vizează și redarea pădurii a acelui rol de recreere pe care îl are. Astfel, prin măsurile aduse Codului silvic vor putea fi create poteci, alei, fără ca aceste suprafeţe să fie scoase din fondul forestier şi, mai ales, fără a avea tăieri de arbori.