Zile toride și nopți tropicale azi și mâine; vijelii pe 1 august

206

Oltenii se topesc la temperaturi ce ating 38 de grade Celsius, meteorologii instituind pentru azi și mâine Cod Galben de caniculă.

ANM a emis trei avertizări meteorologice valabile pentru județul Olt, dintre care două de Cod Galben de caniculă și disconfort termic. Astfel, potrivit meteorologiclor, azi Oltul este afectat de ,, caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse se vor situa peste 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de joi spre vineri (30/31 iulie) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.,,

Cea de-a doua avertizare este pentru mâine, 31 iulie, tot de caniculă. ,,În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade,, anunță ANM.

Pentru mâine însă, meteorologii preconizează și instabilitate atmosferică, valabilă de la ora prânzului, până pe 1 august, ora 02.00. ,,În intervalul menționat în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40…50 l/mp.,, atenționează ANM.