Pentru eșecul cazului Caracal, o asociație de procurori cere DEMISIA procurorului general, procurorului-șef DIICOT și ministrului Predoiu

673

A trecut un an de la tragedia care a îngrozit nu numai România, de când Alexandra Măceșanu a plecat de acasă spre liceu, la meditație, iar de atunci i s-a mai auzit doar glasul la 112 și i-a fost descoperit ADN-ul în butoiul în care Gheorghe Dincă susține că i-ar fi ars trupul. Era elevă la Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” Caracal și membră a Ansamblului Tradițional “Dor de Romanați”. La un an de la cazul Caracal, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” (AIJ), asociație profesională a procurorilor, a cerut demisia procurorului general Gabriela Scutea, procurorului-sef al DIICOT Giorgiana Hosu si pe cea a ministrului Justitiei Catalin Predoiu, pe care îi acuză pentru eșecul în domeniul combaterii traficului de persoane.

,, …Un an de la tragedia din județul Olt, care a îndurerat o țară întreagă, și care a evidențiat dezastrul în care se află atât autoritățile statului, cu atribuții în apărarea ordinii și siguranței publice, cât și sistemul judiciar în ansamblul său. Din păcate, față de momentul tragediei, nu observăm vreo îmbunătățire semnificativă a capacității operative a organelor cu atribuții în domeniul siguranței și ordinii publice și luptei împotriva criminalității, în special împotriva criminalității organizate. Nici până în prezent nu a fost implementat sistemul de localizare al apelanților la serviciul 112, iar dacă astăzi s-ar repeta tragedia din anul 2019, ne temem că autoritățile ar fi la fel de nepregătite, fiind previzibilă repetarea unor situații cu consecințe tragice. (…)Asociaţia „Inițiativa pentru Justiție”, militând constant pentru apărarea valorilor statului de drept, solicită public ministrului justiției, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procurorului-șef al DIICOT să îşi asume eşecul managerial în domeniul combaterii traficului de persoane şi consecinţele catastrofale ale acestuia şi să îşi depună demisiile!,, a transmis asociația de procurori.

Pe 24 iulie 2019, Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, a dispărut fără urmă, după ce a plecat cu o mașină de ocazie din comuna Dobrosloveni spre Caracal, la meditație. Era al doilea caz de dispariție, după ce o altă liceancă a dispărut în aprilie tot din Caracal, ultima dată fiind văzută la ocazie. Mihaela Luiza Melencu, din comuna doljeană Dioști, sat Radomir, a dispărut pe 14 aprilie 2019 în Caracal, unde a mers pentru a scoate bani de la un ATM. Anchetatorii au stabilit, abia după ce l-au prins pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în acest caz, că fetele au fost luate la ocazie de caracalean, care le-a legat pe bancheta din spate, apoi le-a sechestrat în casa sa, le-a violat, ucis și le-a ars trupurile într-un butoi metalic în curte. Procesul se află pe rolul Tribunalului Olt, iar cel care și-a recunoscut faptele se află în arest preventiv și este judecat.