Creștinii îl sărbătoresc azi pe Sfântul care aduce ploaia. La mulți ani celor ce-i poartă numele!

93
Sfântul Ilie, numit și aducătorul de ploi, este sărbătorit de creștini pe 20 iulie. În popor, există credința că Sfântul Ilie provoacă tunete, traznete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.

 

Ca orice mare sărbătoare creștină, și ziua de Sf Ilie aduce cu ea tradiții, obiceiuri și superstiții, multe dintre ele pierdute și doar rostite de bătrânele satului. Se crede că  Sfântul Ilie provoacă trăsnete, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina. Se mai crede încă și astăzi că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun că, după ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară.

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece. Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.

În această zi, bisericile sunt pline de creștini care aduc bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sfântul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizează praznice mari.

În această perioadă, la sate, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor.

Ziua Sfântului Ilie marchează şi miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Peste 127.000 de români își serbează ziua onomastica cu această ocazie. Cele mai multe persoane sărbătorite în această zi poartă numele de Ilie, Ilinca, urmați de Iliuță, Eliana și Lică/ Lia, iar între derivate se mai întâlnesc: Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilieş, Iliuş, Elis, Ilia, Iliana, Ilincuţa şi Lica.

Realitatea Oltului le transmite LA MULȚI ANI tuturor, să fie ocrotiți de Sfântul căruia-i poartă numele și să aibă parte numai de bucurii și sănătate!