Liderii politici locali, ultima relaxare înainte de campania electorală. Cine câștigă primăriile de orașe și municipii

418

În această perioadă, liderii politici locali sunt dispăruți din peisaj. Cu toții și-au luat câteva zile de concediu. La revenire vor face ultimele retușuri la listele cu candidați, vor stabili elementele de detalii ale luptei politice și vor demara campania electorală. Lucrurile nu sunt cprea clare pentru niciuna dintre formațiunile politice de top la nivel județean, în vederea atingerii obiectivului propus.

Înaintea începerii campaniei electorale, partidele își fac ultimele calcule, evaluându-și șansele de a-și atinge obiectivele propuse. PSD vrea, în continuare, primul loc și nu oricum.

Social-democrații de la Olt și-au stabilit ca și prim obiectiv nu câștigarea funcției de președinte al CJ Olt, ci obținerea majorității în Legislativul oltean. Așa că, bazându-se pe expriența acumulată în cei 12 ani de politică, Marius Oprescu, știe ce sarcini să traseze și ce indicații să transmită colegilor pentru ca niciun vor să nu se piardă. Ca să fie siguri că nimic nu le scapă, ei au făcut și o evaluare a candidaturii principalului adversar, liberalul Ion Voicu.

Îndeplinirea obiectivului staboilit pentru CJ Olt atrage după sine câștigarea unui număr cât mai mare de aleși locali. Bătălia se va duce pentru administrațiile urbani care sunt aducătoare de un număr mare de voturi.

La Slatina, situația pare a fi tranșată înainte de începerea campaniei electorale. Pandemia i-a adus actualului primar, Emil Moț, președinte executiv al PSD Olt, un plus important, suficient să-i aluge emoțiile unei astfel de bătălii electorale. Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, contracandidatul său, face eforturi să adune cât mai multe voturi. Pentru el, important rămâne să scoată un scor mai bun decât la alegerile anterioare.

Caracalenii vor trebui să aleagă între doi candidați noi, ambii cu vechime în PSD: Ion Marian Doldurea și Cristian Conea. Primul din parte PSD, iar celălalt de la PNL. În calcul poate fi luat și reprezentantul ProRomânia, Octavian Stănescu. Sondajele realizate de partide indică o victorie detajată a reprezentantului social-democraților. Și aici, PSD și-a propus ca obiectiv nu doar câștigarea fotoliului de primar, ci și majoritatea în Consiliul Local.

Candidatul social-democrat pentru Primăria Balș, Cătălin Rotea, actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Slatina, este creditat cu prima șansă în obținerea mandatului de primar. Sondajele indică o diferență între el și actualul primar liberal Mădălin Teodosescu. Bătălia nu este, însă tranșată. Alegerile trecute a arătat că actualul primar știe cum să întoarcă electoratul pe final de campanie, cele de acum ar putea demonstra că Rotea și-a învățat lecția.

Situație clară în privința rezultatului bătăliei electorale pare a fi, conform sondajelor, la Corabia. Actualul primar, social-democratul Iulică Oane, conduce detașat în preferințele localnicilor. Liberalul George Ciucu face eforturi să adune voturi dar rămâne de văzut dacă va și reuși să obțină un scor bun pentru partid.

Liberalii pot miza, după aceste alegeri locale, înainte de campania electorală, pe mandatul de primar al Scorniceștiului. Daniel Tudor pare să defileze singur în cursa pentru șefia administrației locale, fără vreun fel de emoții din partea social-democratului George Brânaru. Singurul care ar putea să-i mai reducă scorul electoral lui Tudor pare a fi actualul șef al administrației locale Ion Prioteasa. Acesta va candida din partea ProRomânia și nu ar fi exclus, în ciuda partidului mic pe care-l reprezintă, să ocupe la final poziția a doua în clasament.

La Potcoava, Emanuel Enăchioaia pare a fi scăpat în câștigător, la Drăgănești Olt, cele mai mari șanse să-și adjudece primăria le are candidata PSD, Eugenia Stoenică, iar la Piatra Olt, social-democrații se mobilizează exemplar pentru a-l scoate primar pe Nicușor Rada, actualui viceprimar, în contextul în care șeful administrației locale a decis să nu mai candideze.

Cam acesta este, la momentul actual, tabloul politic județean, la nivel de administrații orășenești și municipale.

Vom reveni cu  analiză a situației de la nivelul comunelor unde anticipăm câteva sutrprize interesante.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care scrutinul local se va desfășura pe 27 septembrie.