Colectarea gunoiului în tot județul, din poartă-n poartă, va fi din nou scoasă la licitație. Rosal a pierdut procesul cu CJ Olt

421

Pe 18 martie 2019, a fost dat ordinul de intrare în funcțiune a depozitului județean de la Bălteni și, după mai multe amânări, Rosal ar fi trebuit să înceapă acțiunea de colectare a gunoiului din poartă în poartă și transport la stațiile de transfer. Cum firma nu a putut demara activitatea în Olt, contractul a fost reziliat, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Olt-Eco urmând să reia licitația. Însă Rosal a intentat proces, atacând decizia de reziliere. Până la desemnarea noului câștigător, autoritățile județene au găsit o soluție de avarie.

Începând cu data de 15 martie 2019, după trei amânări, firma Rosal, câștigătoarea marelui contract de colectare și transport a gunoiului din județul Olt, trebuia să aducă 70 de mașini de gunoi și 90.000 de pubele. Pentru că nu și-a respectat obligația contractuală și nu a putut demara activitatea, autoritățile oltene au decis rezilierea contractului și reluarea licitației.

Însă Rosal a dat în judecată ADI Olt-Eco, respectiv asociații CJ Olt și primăriile din județ. Azi, Curtea de Apel Craiova a respins recursul formulat de Rosal Group, iar hotărârea este definitivă. Astfel, licitația pentru firma care să se ocupe de colectarea și transportul gunoiului din fiecare localitate a Oltului la depozitul ecologic de la Bălteni se va putea relua.

Până acum,  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco” a dat aviz pentru ca de problema gunoiului să se poată ocupa în continuare foștii operatori de salubritate cu care primăriile au avut încheiate contracte înainte de demararea implementării „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”.

„Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost finanțat Programul Operational Sectorial – Mediu 2007 – 2013 și s-a ridicat la peste 34 milioane de euro. Pe lângă depozitul ecologic de la Bălteni, investiția cuprinde  și o stație de sortare și o stație de tratare levigat, patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 de platforme de colectare a deșeurior reciclabile