Gata cu facturile în euro sau dolari! Leul, monedă unică de plată în România- lege inițiată de senatorii Stănescu și Mirea

4733

Deși români plătesc în lei majoritatea facturilor și achizițiilor de pe teritoriul României, cele mai multe dintre ele sunt calculate în euro și transformate în moneda națională la cursul zilei. Acest lucru nu se va mai întâmpla, în urma unui proiect inițiat de senatorii de Olt Siminica Mirea și Paul Stănescu. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat și va fi supus aprobării Camerei Deputaților.

Consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte este principalul scop al unui proiect de lege susținut de doi parlamentari de Olt- Siminica Mirea și Paul Stănescu.

Potrivit acestuia, toate contractele în care părțile sunt rezidenți în România, persoane fizice sau juridice, vor fi avea prețul exprimat doar în lei, moneda națională. Dispoziţiile noului act legislativ se aplică oricăror altor plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

Dacă legea prin care toate facturile la servicii și utilități vor fi calculate în lei va fi adoptată de Camera Deputaților în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare și va fi promulgată de Președinție, va consemna practic o resetare a pieței monetare și financiare din România. În prezent, facturile sunt calculate în euro, în covârșitoarea lor majoritate.