Noi stații antigrindină în județul Olt, de-a lungul Dunării. Consilier de stat: trebuie protejată munca celor care trăiesc din cultura pământului!

1728

Nu de puține ori, culturile fermierilor olteni au fost distruse de ploaia de gheață, însă în ultimul an nu puține au fost situațiile în care rachetele antigrindină au spart norii albi strânși deasupra județului. Pentru că astfel de stații sunt utile, anul acesta vor fi instalate altele, care să protejeze încă 10 localități din județ. Vestea bună a fost dată de către consilierul ministrului Dezvoltării, Gabriel Stanciu, din Corabia, care în urma discuțiilor cu fermierii olteni s-a întâlnit cu secretarul de stat Gheorghe Ștefan pentru a analiza situația.

,,În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu fermierii si primarii din județul Olt, am identificat nevoia urgentă a unei investiții în noi stații anti-grindină. Pentru a implementa aceste investiții, care să protejeze munca celor care trăiesc din cultura pământului, am solicitat o întrevedere la Ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale, cu domnul secretar de stat Gheorghe Ștefan, de la care am primit garanții că acest proiect este în atenția Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Investiția va fi bugetată anul acesta și va proteja culturile fermierilor din județul Olt, inclusiv o parte din județul Dolj, unde știm cu toții că fermele de pepeni din Dăbuleni au fost foarte afectate de ploile cu gheață din această vară. M-am implicat în acest proiect pentru că îmi pasă de soarta fermierului și a țăranului simplu din Oltenia, cei care își asigură traiul din munca pământului,, declară Gabriel Stanciu, consilierul ministrului Dezvoltării.

Proiectul are drept țintă asigurarea protecției populației și a economiei prin realizarea Grupului de Combatere Dăbuleni, pentru o suprafață de 244,10 mii ha, arealul cuprinzând un număr de 36 de localități, dintre care 10 în județul Olt și 26 în Dolj. Vor fi construite 9 puncte de lansare, amplasate de-a lungul Dunării, pe o lungime de cca 57km.

Valoarea estimativă a investiției este de cca 12 milioane lei, durata de realizare fiind de 7 luni. Cele 9 stații vor fi funcționale anul viitor.
La nivelul judeţului, există 7 staţii antigrindină la: Sâmbureşti, Grădinile, Poboru, Cilieni, Dobroteasa, Băbiciu şi Vişina.