Comuna Brastavățu, la ceas aniversar: 470 de la prima atestare documentară. La mulți ani!

111

Astăzi, comuna Brastavățu împlinește 470 de ani de la prima atestare documentară a localității. Pentru că ne aflăm mîn plină pandemie, autoritățile nu au organizat manifestări specifice, dar prin vocea primarului Cici Constantin Oprea au ținut să le ureze toate cele bune locuitorilor, dar și îndemnul de a fi uniți.

“La mulți ani, Brastavățu!
La mulți ani, brastaviceni oriunde v-ați afla!
Azi se împlinesc 470 de ani de la prima atestare documentară a localității. Conform monografiei, Brastavățu este atestat documentar la 5 Iulie 1550. Are nume de origine slavă, însemnând ,,ulmișor”, nume luat de la pădurile de foioase existente in zonă .
Vă doresc tuturor multă, multă sănătate, fericire alături de familie și de toți cei dragi, îndemnul să fim uniți, să ne menținem tradițiile și datinile strămoșești , să ne mândrim cu toții de localitatea noastră.” le-a transmis locuitorilor comunei Brastavățu, astăzi, la ceas aniverar, primarul Oprea Cici Constantin.

Comuna Brastavățu împlinește astăzi, 05.07. 2020, 470 de ani de la prima atestare documentară a localității. Localitatea apare ca unitate administrativă de sine stătătoare din 1830. Până atunci, comuna a depins de satul Crușovu, atestat documentar cu aproape 450 de ani mai devreme, într-un document  semnat în 20 mai 1388 prin care Mircea cel Bătrân îl dăruia Mănăstirii Sf. Treime din Călimănești.

În perioada 1830-1928, cele două localități s-au administrat pe cont propriu. crușovul a fost arodat Brastavățilui în 1946, atunci când au luat ființă Sfaturile Populare.

Situată în sudul județului Olt, comuna Brastavăţu cuprinde satele: Brastavăţu, Cruşovul şi Cătunul Gara-Vişina. Localitatea se întinde pe o suprafață de peste 7000 de hectare, și număra la ultimul recensămând cca 5000 de locuitori și circa 1800 de gospodării.

La mulți ani!