Acțiune în forță a polițiștilor și jandarmilor pentru prevenirea răspândirii COVID 19. A curs cu amenzi

548

Polițiștii și jandarmii au demarat o serie de acțiuni de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu Covid-19, la nivelul județului Olt. Acestea vizează respectarea măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus. Acțiunile au demarat ieri și au condus la o ploaie de amenzi.

În vederea prevenirii răspândirii și limitării infectării cu virusul SARS COV 2, sub autoritatea Instituției Prefectului, începând cu data de 03 iulie 2020, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, reprezentanți din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și polițiști din cadrul Poliției Locale Slatina vor acționa cu efective mărite pe raza județului Olt și vor verifica respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă.

În acest sens se vor desfășura activități de verificare cu efective mărite în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase și zonele de promenadă. Totodată, se vor efectua verificări în trafic, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, fiind vizat transportul de persoane.

După primele activități desfășurate în acest sens, la data de 3 iulie 2020, cei peste 250 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, ai Direcției Sanitar Veterinare și Direcției de Sănătate Publică au verificat 75 restaurante, terase, fast-food-uri și alte medii de interes.

Au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. De asemenea, au fost aplicate două sancțiuni pentru fapte de natură economică în context COVID-19. Valoarea totală a sacțiunilor aplicate este de  11.900 de lei.

În cadrul acțiunii au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun. Aceste activități au fost desfășurate în principal de către personal din cadrul structurilor de poliție locală.

,,Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare socială pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că acest tip de misiuni vor fi desfășurate permanent în această perioadă pentru a proteja oamenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt.