21

Conf. Dr. Renică Diaconescu, medic neurolog, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Senat, atrage atenţia asupra faptului că lipsa unor protocoale clare în cazul infectărilor cu noul coronavirus a făcut ca unele tratamente prescrise pacienţilor să nu aibă efectul scontat, ci au făcut mai mult rău. 

Potrivit medicului Renică Diaconescu unor pacienți cu boli cronice, infectați cu COVID, li s-au administrat tratamente pentru infecția cu noul coronavirus, neținându-se seama că respectivele tratamente le agravează afecțiunile cronice.

“Pot să vă spun că nu a fost un protocol adecvat al tratamentului cu coronavirus. Fiecare a tratat după ureche, după ce a auzit. Noi avem şi o echipă de medici mai tineri la boli infecţioase care nu au priceput că trebuie să trateze bolnavul şi nu boala. Şi au dat acelaşi tratament la foarte mulţi pacienţi, cu foarte multe comorbidităţi şi bineînţeles că la mulţi dintre ei chiar li s-a făcut rău. Nu poţi să dai Plaquenil şi Dexametazonă la un pacient care are diabet zaharat, are şi probleme cu tiroida… Sunt detalii peste care putem trece, dar nu putem trece peste faptul că nu s-a făcut un protocol actualizat, măcar la două săptămâni, ca să se ştie care este gândirea generală despre tratamentul acestei boli şi ce contraindicaţii au anumite medicamente.

De aici cred că a fost o bâjbâială care a dus la foarte multe decese sau la foarte mulţi pacienţi care au fost trimişi agravaţi spre clinicile din Bucureşti“, a declarat  Renică Diaconescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online Cum va arăta ”noua normalitate” în sistemul sanitar, organizată de trustul de presă DC Media Group.

Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde Renică Diaconescu este șeful Secției Neurologie, nu a înregistrat nici un deces în rândul pacienților infectați de COVID-19. Din contră, unitatea sanitară se poate lăuda cu peste 100 de persoane vindecate.