Ziua Universală a Iei, sărbătorită INEDIT în Olt

216

Drăgaica sau Sânzienele, ritual practicat şi în Oltenia, va fi marcat de Muzeul Judeţean Olt printr-o acţiune organizată sub forma unei călătorii în lumea tradiţiilor şi obiceiurilor, îmbinând vechiul cu modernismul. Colecția unicat de ii specifice Oltului, aflată în patrimonial muzeal, va putea fi văzută nu numai de publicul ce calcă pragul instituției de cultură, ci și prin intermediul unui film documentar, primul postat pe canalul propriu de youtube lansat azi.

Drăgaica sau Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie şi sunt cunoscute în mitologia românească drept zânele rele din clasa ielelor. În tradiţia populară se spune că ele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apăra semănăturile de grindină.

Începând cu anul 2013, ziua de 24 iunie marchează Ziua Universală a Iei, demers pornit de la inițiativa comunității La Blouse Roumaine din dorința de a promova moștenirea strămoșească și pentru a face ia recunoscută în întreaga lume.

Cu o zestre bogată de costume populare autentice unicat, Oltul nu va rata sărbătorirea acestei zile speciale. Iar Muzeul Județean Olt va organiza o manifestare inedită, îmbinând tradiția cu modernismul și venind astfel și în sprijinul acelora ce nu pot ajunge la muzeul oltean, dar folosesc tehnologia modernă și sunt dornici de a cunoaște mai multe despre straiele de sărbătoare ale strămoșilor noștri, elemente de identitate națională.

Începând de azi, pe holul de onoare al Muzeului Juddețean Olt, poate fi admirată o mini-expoziție de costume populare, piesele de rezistență ale colecției muzeale putând fi admirate într-un film ce va fi postat pe canalul de youtube al muzeului, lansat azi special cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Ziua Iei este sărbătorită în 48 de țări.