Învățământul dual frânează în Olt. Doar două licee au în ofertă clase pentru anul școlar viitor

299

Dacă în anul școlar abia încheiat, numărul claselor de învățământ profesional dual aproape că s-a dublat în județul Olt, pentru anul școlar viitor frânează. Pe pandemie, societățile oltene nu s-au mai înghesuit să ofere burse și să primească elevi la practică.

În anul școlar 2017- 2018, a luat ființă în județul Olt învățământul dual, cu o clasă la Liceul Tehnologic Metalurgic Slatina. Atrași de oportunitatea angajării la finalul studiului și de avantajele primite pe durata pregătirii, numărul tinerilor care au optat pentru această formă de învățământ a crescut de la an la an. În cel de-al doilea an școlar, au fost formate 4 clase- 3 la Metalurgic și una la Liceul Alexe Marin Slatina, iar în acest an școlar s-a ajuns la 7 clase- una la Metalurgic, trei la Alexe Marin, 2 la Liceul Tehnologic nr. 1 Balș și una la Liceul Matei Basarab Caracal.

Absolvenții de gimnaziu care doresc să învețe o meserie, să primească bursă pe timpul școlarizării și să aibă șansa de a fi angajat de agentul economic unde își desfășoară practica școlară au pentru anul șclar 2020- 2021 o ofertă mai săracă, Liceului Tehnologic “Alexe Marin” Slatina nemaișcolarizând la dual. La fel și liceul caracalean M. Basarab.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a publicat oferta educaţională a unităţilor de învăţământ pentru clasa a IX-a învăţământ dual, an școlar 2020-2021, doar două licee păstrând această formă de învățământ de 3 ani:

Liceul Tehnologic nr.1 BALŞ Mecanică Operator la maşini cu comandă numerică învăţământ dual de masă 1 clasă 30

elevi

 

Liceul Tehnologic Metalurgic Slatina

 

Oferta educațională

Mecanică Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie învăţământ dual de masă 1 28
Electric Electrician exploatare joasă tensiune învăţământ dual de masă 1 28
Mecanică Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie învăţământ dual de masă 0,5 14
Electronică, automatizări Electronist aparate şi echipamente învăţământ dual de masă 0,5 14

Perioada de înscriere prevăzută în calendarul stabilit de către Ministerul Educației este 2 – 6 iulie, iar prima etapă a repartizării computerizate va avea loc în data de 10 iulie.

Avantajele elevilor care urmează învățământul dual sunt: Bursă profesională oferită de Guvern- 200 lei/lună; Bursă lunară sub formă de sprijin oferită de agentul economic- 200 lei/lună; examinări de medicină a muncii și analize medicale; asigurare de răspundere civilă în cazul unor eventuale accidente, daune sau vătămări corporale generate în timpul practicii; echipament de lucru și echipament de protecție; decontarea abonamentului de transport (navetă de la domiciliul la școală). Absolvenții vor avea posibilitatea de angajare la agentul economic care le-a susținut școlarizarea.