Satul iilor transformă iarăși gardurile-n expoziție și ulițele-n muzeu. Sărbătoarea Iiei de la Cezieni, organizată fără spectacole

1236

De 100 de ani, iia de la Cezieni și-a scris propria istorie, localitatea oltenească find cea mai veche așezare din țară care sărbătorește cămașa femeiască tradițională românească. Satul unde fiecare femeie coase în taină iia ce va concura la sărbătoarea anuală, nu va rata nici anul acesta premierea. Chiar dacă vor lipsi spectacolele de foclor, pe 24 iunie localitatea Cezieni se va transforma din nou în muzeu în aer liber, spațiul expozițional fiind gardul fiecărei gospodării.

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. La Cezieni însă, iia a fost sărbătorită pentru prima dată acum 100 de ani, cea mai frumoasă fiind premiată cu grâne și alimente, la inițiativa principesei Brâncoveanu. Prima ediție a sărbătorii de la Cezieni este consemnată în 1920, în a treia zi de Paște, când principesa Brâncoveanu, stăpâna moșiei și conacului din localitate, le-a premiat pe creatoarele celor mai frumoase ii.

În localitatea olteană, fiecare femeie cunoaște tainele cusutului iiei cu fir roșu, pe care timp de un an o ține în secret și o pregătește să fie cea mai frumoasă la hora satului și concursul local.

Sărbătoarea a fost organizată de către administrația locală cu întrerupere de-a lungul vremii, astfel că anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 35. Chiar dacă vremurile de pandemie vor afecta organizarea, Primăria Cezieni și-a propus să nu ignore marea sărbătoare. A renunțat la spectacolele de folclor, hora satului, invitați și public numeros și va organiza partea expozițională fără spectatori. Astfel, cele peste 1500 de ii cusute în acest an vor fi prezentate comunității, fie la mini-expoziția organizată la poarta fiecărei gospodării, fie la loc de cinste, îmbrăcate de cele care le-au cusut cu sârg. Premiile vor fi acordate a doua zi, la primărie, unde vor fi chemate doar câștigătoarele, fără public, respectându-se distanțarea socială.

Iia de Cezieni respectă tehnica de lucru și cromatica specifică portului popular din Romanați, fiind pe tonuri de roșu, altița amplă și bogată, cromatica vie, strălucitoare, nu abundă paietele și mărgelele și, față de iile din alte zone, paleta de culori se încadrează între roșu, alb, auriu și câteva tonuri de bej și maro.