La 55 de ani de la înființare, Alro Slatina e la un pas de închidere. Sindicaliștii anunță că pe 15 iulie încetează lucrul dacă ajutorul financiar mai întârzie

4038

La 30 iunie 1965 s-a produs la Slatina prima şarjă de aluminiu românesc. Devenită singurul producător de aluminiu din România şi una dintre cele mai mari companii de profil din Europa, la aniversarea a 55 de ani fabrica slătineană amenință cu închiderea, în lipsa ajutorului financiar promis de Guvern, care întârzie să fie alocat.

„Situaţia la Alro este dintre cele mai grave. Alro se află, datorită preţului la energie, a preţului internațional la aluminiu, datorită coronavirusului, într-o situaţie destul de gravă. În ultimii trei ani, preţul energiei a crescut cu 50 la sută, iar alte taxe pentru certificatele de emisie de la 5 la 29 de euro, etc. Toate lucrurile astea duc către închiderea Alro şi disponibilizări masive, peste 20 de mii de oameni care depind direct sau indirect de uzină.”, declara în urmă cu câteva luni Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul”.

Sindicaliștii din ALRO au cerut ca statul să le returneze o parte din sumele plătite pe certificatele verzi pentru ca societatea să nu intre în colaps.  Ministrul Economiei Costel Alexe a anunțat, în luna mai, că a fost aprobat un proiect de act normativ pentru acordarea de ajutor de stat marilor consumatori de energie, în vederea sprijinirii industriei și că ALRO Slatina va primi anual circa 40 de milioane de euro prin schema de ajutor pentru sprijinirea consumatorilor industriali prin intermediul certificatelor de emisii de CO2.
Însă principalul consumator de energie electrică din România nu a primit până acum niciun ban, iar sindicaliștii reamintesc de pericolul închiderii și anunță că pe 15 iulie inevitabilul se va produce.

Pe 30 iunie, la aniversarea a 55 de ani de la înființare a companiei, și-a anunțat prezența la Slatina și prim-ministrul Orban. Nemulțumiți, sindicaliștii anunță că dacă premierul ajunge în Slatina înaintea banilor, îi vor pregăti o surpriză nu tocmai plăcută.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a raportat pierderi şi afaceri în scădere, pe fondul majorării costurilor pentru materii prime şi scumpirii energiei cu 50% în trei ani, România depășind prețurile la energie din Germania, Austria, Polonia, Franța, Olanda, Danemarca etc, în același timp fiind peste nivelul mediu din Uniunea Europeană (conform statisticilor Eurostat).

Uzina are pierderi de 40 milioane de dolari în primele luni ale anului.