Oltul, sub avertizare de COD GALBEN de ploi și vânt

327

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că începând de astăzi mai multe zone din România vor fi sub cod portocaliu în intervalul 14 iunie, ora 13:00 – 15 iunie, ora 03:00. Fenomene vizate sunt cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii. printre zonele vizate se află, parțial, și Oltenia. În Olt a fost prelungită avertizarea COD GALBEN până marți.

În după-amiaza zilei de duminică, 14 iunie, și în prima parte a nopții de duminică spre luni (14/15 iunie), în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice.

Totodată, meteorologii au menţinut Codul galben de vreme rea emis în urmă cu două zile, care va fi valabil în intervalul 14 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 10:00 în cinci judeţe din sudul ţării şi în Capitală, precum şi parţial în judeţele Constanţa şi Tulcea.

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 l/mp.