Autoritățile au scos obligativitatea autoizolarii pentru 17 țări. Vezi care sunt acestea

340

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat llista cu  țările pentru care se elimină obligativitatea carantinei sau autoizolării la domiciliu atunci când cetățenii revin în România, dacă, bineînțeles, sunt asimptomatici. Lista, care în prezent cuprinde 17 țări exclusiv din Europa, se va actualiza săptămânal de către Institutul Național pentru Sănătate Publică.

Este vorba de: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Concomitent, către și dinspre aceste destinații se vor relua și cursele aeriene comerciale.

Este o decizie care face parte din al treilea pachet de măsuri de relaxare  aprobat de Guvern și anunțat joi seara de premierul Ludovic Orban. 

Această hotărâre intră în vigoare începând cu data de 15 iunie 2020, de la ora 0:00.

Pe această listă a ţărilor „sigure” se regăsesc acelea care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în medie, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori.

INSP a publicat lista acestor țări considerate „zonă verde” și precizează că toate celelalte țări sunt considerate „zone galbene”, existând astfel obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone.

Pentru persoanele care vin din Italia, Spania, Belgia, Franța, Olanda, dar și de pe alte continente sau din țări precum Noua Zeelandă, unde nu s-au mai înregistrat cazuri de Covid-19, măsura izolării la domiciliu rămâne valabilă.

Lista actualizată cu aceste țări, unde există o răspândire limitată a noului coronavirus, se va publica în fiecare zi de luni, la ora 16:00, de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel, săptămânal ar putea fi introduse țări noi pe această listă sau ar putea fi scoase dintre cele existente, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țările respective.