Termen prelungit în programul ,,Tomata” . Legumicultorii își pot vinde roșiile până la 1 iulie pentru a beneficia de ajutor de minimis

125

Cei peste 16.000 de legumicultori înscriși anul acesta în programul ,,Tomata” ar fi trebuit să valorifice producția până luni, 15 iunie, pentru a putea încasa banii de stat. Cum anul acesta a fost unul cu temperaturi mai scăzute, fermierii au obținut de la Guvern prelungirea termenului până la 1 iulie.

Anul acesta, peste 16.000 de legumicultori s-au înscris în programul ,,Tomata”, iar peste 5.500 dintre ei sunt din județul Olt. Numărul lor este cu 500 mai mare decât cel al fermierilor încriși în program în 2019, în ambele cicluri de producție. Cel mai probabil, anul acesta, la Programul ,,Tomata” nu va mai exista ciclul II, având în vedere faptul că finanțarea programului este fixă anul acesta, iar suma se împarte la fermierii eligibili. Și vremea a pus probleme legumicultorilor, care nu au putut produce și  valorifica tomatele în termen. Potrivit caracterizării agrometeorologice emisă de ANM, au fost temperaturi deosebit de scăzute pentru această perioadă a anului, situație care a afectat cultura de tomate în spații protejate.

În ședința de Guvern de ieri, a fost adoptată o hotărâre care modifică și completează HG nr. 248/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate pentru anul 2020”, prin care s-a decis necesitatea extinderii perioadei de valorificare a tomatelor de la 15 iunie până la 1 iulie. De asemenea, depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor are termen 15 iulie inclusiv, în timp ce întocmirea de către DAJ și transmiterea situației centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR data de 31 iulie.