Statuetă furată de 29 de ani din situl Sucidava- Corabia, descoperită de către polițiștii de frontieră la contrabandiști de țigări

1296

După aproape trei decenii, un obiect valoros, datând din secolul II, aparținând  Muzeului Corabia și dispărută din situl Sucidava, a fost găsit.

Verificările efectuate asupra unor obiecte găsite în urmă cu câteva luni la un contrabandist de țigări din județ, la percheziții, au scos la iveală faptul că unul dintre obiecte- o statuetă, a fost sustrasă din situl arheologic Sucidava.

,,Cu ocazia unor percheziții domiciliare desfășurate în luna martie a.c. de către polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Olt, la persoane suspecte a desfasura activități de contrabandă cu țigari, de la domiciuliul uneia dintre persoane, au fost ridicate mai multe obiecte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national. Din investigațiile ulterioare desfășurate a reieșit că unul dintre obiecte, respectiv o statuetă din marmură care face parte din cultul populației din epoca romană, având sculptată pe ea un cavaler trac, datează din secolul II și a fost sustrasă în anul 1991 din situl muzeului Sucidava,, declară purtătorul de cuvânt S.T.P.F. Olt, comisar  șef de poliție Florescu Leonoriu .

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunii de tăinuire, faptă prevazută și pedepsită de art. 270 din C.P., cercetările urmând a fi continuate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia.

Obiectul a fost găsit  pe 17 martie, când au fost efectuate treisprezece percheziții domiciliare, șapte la sediile unor societăți comerciale și șase la domiciliile unor persoane fizice pe raza localităților Corabia, Grojdibodu, Vădastra și Urzica.

În urma perchizițiilor au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor circa 2156 pachete de ţigări (43120 țigarete) de diferite mărci fără banderolă fiscală, în valoare de aproximativ 26.000 lei, cinci statuete din piatră, un sfeșnic metalic, obiecte despre care există suspiciunea de a face parte din Patrimoniul Cultural Național și un aparat de detectat metale confecționat artizanal.