Un nou focar de coronavirus la SJU Slatina. Patru pacienți de la Secția de Chirurgie Plastică depistați pozitiv la testul COVID 19

1599

Cinci noi îmbolnăviri cu COVID 19 au fost raportate de autoritțileile sanitare din Olt, în ultimele 24 de ore. Unul dintre pacienții diagnosticați cu coronavirus a murit aseară în timp ce se încerca transferal său de la Slatina la spitalul suport COVID 19 din Caracal, ca urmare a  celorlalte afecțiuni de care suferea. Celelalte patru cazuri diagnosticate pozitiv sunt pacienți ai secției de Chirurugie Plastică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Numărul persoanelor diagnosticat cu coronavirus în Olt a ajuns la 106. În ultimele 24 de ore autoritățile au anunțat cinci noi cazuri positive. Toate la pacienți ai Spitalului Judțean de Urgență. Unul dintre aceștia a decedat la scurt timp după ce s-a prezentat la unitatea medical și se încerca transferarea sa la sptialul suport COVID  din Caracal, ca urmare a celorlalte afecțiuni de care suferea,

Ceilalți patru pacienți confirmați pozitiv la testul COVID 19 erau tratați în cadrul Secției de Chirurgie Plastică. Focarul a fost declanșat, susține conducerea unității medicale, de un pacient internat la finele lunii trecute, care în urmă cu doupă zile a acuzat stări febrile și a fost depistat pozitiv la testul covid.  Restul cazurilor, în număr de trei, au fost depuiistate după ce conducerea unității medicale a decis testarea tuturor pacientilor din secție.

,, În data de 31.05.2020, o persoană în vârstă de 63 de ani, de sex masculin, din mediu urban, a fost internată în cadrul secției Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu traumatism al degetului cinci – mâna stângă, fără simptome specifice Covid – 19. Procedurile medicale și tratamentele aplicate pacientului, de către personalul secției Chirurgie Plastică, au fost efectuate prin respectarea protocoalelor privind purtarea echipamentelor medicale.

În data de 05.06.2020, pacientul a prezentat sindrom febril și, conform protocoalelor medicale, a fost izolat într-un ”salon tampon” și a fost testat     Covid – 19 în laboratorul SJU Slatina, rezultatul din data de 06.06.2020 fiind pozitiv.

Pentru a evita orice risc, SJU Slatina a adoptat următoarele măsuri:

În data de 07.06.2020, toți pacienții internați în cadrul secției, asimptomatici, în număr de 12 (chiar dacă pacientul a avut contact direct doar cu trei persoane) au fost testați Covid – 19. Din totalul probelor recoltate, 9 rezultate au fost negative, iar 3 pozitive. Întrucât, doi dintre pacienți nu mai necesitau îngrijire de specialitate, în cadrul secției Chirurgie Plastică, au fost mutați în corpul SJU Slatina, dedicat tratării patologiei Covid – 19, iar cel de-al treilea pacient va fi transferat la o unitate spitalicească – suport Covid – 19;

Personalul secției, asimptomatic integral, va fi testat Covid – 19 în următoarele zile, în funcție de data contactului cu pacientul confirmat (chiar dacă personalul a purtat echipamentul de protecție);

Urgențele aferente secției Chirurgie Plastică vor fi preluate de linia de gardă – Chirurgie Generală sau vor fi transferate către alte spitale din zonă.”, se arată într-un comunicat al SJU Slatina.

Ca măsură de prevenire a răspândirii noului focar izbucnit la spitalul slătinean s-a decis testarea întregului personal din cadrul secției.

La spitalul din Slatina a mai fost declarant un focar, la începutul săptămânii când trei asistenți emdicali de la Secția de Boli Infecțioase au fost diagnosticați pozitiv în urma acțiunii de testare a personalului din prima linie a luptei ncu COVID 19.