Legea vânzării terenurilor agricole 2020 a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Principala prevedere din acest proiect este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România.
,,Principalele prevederi ale proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, adoptată ieri de plenul Camerei Deputaților! Prezenta lege fost îndelung dezbătută în cadrul Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților cu toți actorii implicați, din dorința de a găsi o soluție cât mai bună pentru sprijinirea fermierilor români!,, informează pe pagina sa de socializare parlamentarul de Olt Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.
Legea votată în Parlament schimbă și categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.
Pe de altă parte, terenurile agricole pot fi vândute mai repede de opt ani, cu condiția să se plătească 80% din impozitul sumei care reprezintă diferenţa între preţul de cumpărare şi preţul de vânzare. În legea de la Senat nu se putea vinde terenul mai repede de 15 ani.