Avertizare pentru turiști: Au apărut vipere în zone montane turistice

206

Jandarmii montani avertizează: au apărut vipere în zone cu mare aflux de turiști! Avertizarea a fost făcută pentru turiștii care vor să viziteze spactaculosul covor de narcise din Munții Rodnei, unde viperele au fost susprinse când se încălzeau la soare.

Jandarmii montani din Rodna anunță că în această perioadă foarte mulți turiști au vizitat Poiana cu Narcise.Turiștii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliștea, sunt avertizați că viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare.

„Ca urmare trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală. Astfel, trebuie să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc, să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, rămâneți calm, reglați-vă respirația și stați întinși iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin”, transmit jandarmii montani din Rodna.

Narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.