Conducerea PSD, discuții despre extinderea mandatelor aleșilor locali de la 4 ani la 5 ani

243

Conducerea PSD a discutat ieri, în Kiseleff, despre subiectul extinderii mandatelor aleșilor locali de la 4 ani la 5 ani. Una dintre propunerile legislative în acest sens aparține senatorului de Olt Siminica Mirea, demersul fiind susținut și de colegii social-democrați Renică Diaconescu, Paul Stănescu, Marius-Ionel Iancu, Florin Iordache, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

În contextul în care în Parlament sunt mai multe legi prin care se cere extinderea mandatelor pentru primari, viceprimari, președintele și vicepreședintele consiliului județean, consilierii locali și consilierii județeni, PSD a anunțat că susține acest demers.  Însă cum nu se poate aplica mandatul de 5 ani începând cu alegerile locale din acest an, ci de la alegerile locale din 2024, demersul nu reprezintă o urgență.

Una dintre propunerile legislative în acest sens este inițiată de un parlamengar oltean și este susținută de alți șase.

Legislația actuală stabilește durata mandatului unui edil și aleșilor locali/județeni la patru ani. Potrivit senatorului Siminica Mirea, „perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de 5 ani. Este greu ca o echipă nouă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes prin măsuri potrivite proiectul aflat în derulare”.