Fermierii olteni cu culturi afectate de secetă, așteptați la primării cu cereri pentru despăgubiri

268

Fermierii olteni ale căror culturi sunt afectate de secetă pot depune în această perioadă cereri în vederea solicitării de despăgubiri.

Pe lângă pandemie, sudul țării nu a fost ferit de seceta pedologică, mulți agricultori având culturi agricole de câmp aflate în comă. Primăriile din județ au început să-și informeze localnicii cu privire la posibilitatea solicitării de despăgubiri în situația în care seceta le-a cauzat probleme.

,,Fermierii din comuna Urzica, județul Olt, ale căror culturi sunt afectate de seceta pedologică din această perioadă, pot depune cerere scrisă la sediul primăriei, prin poștă sau online pentru constatarea și evaluarea pagubelor. La nivelul fiecărei localități a fost înființată o comisie formată dintr-un reprezentant al primăriei, un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană Olt și un reprezentant al APIA Olt. Comisia întocmește procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin procese verbale care vor fi centralizate și înaintate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt. La 15 zile de la terminarea fenomenului de secetă se va întocmi un raport sinteză și va fi înaintat organelor competente în vederea alocării unor eventuale despăgubiri,, a transmis Primăria Urzica.

Specialiștii consideră că seceta din acest an este la fel de cruntă ca cea din 1947, când România a trecut prin cea mai mare criză alimentară.

Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, suprafaţa agricolă calamitată până în prezent din cauza secetei se ridică la 1,1 milioane de hectare. El a subliniat că se aşteaptă centralizarea tuturor datelor pentru a se cunoaşte suprafaţa exactă calamitată în urma secetei puternice şi extreme.

Potrivit prognozei de specialitate a ANM, și în intervalul 12 – 18 mai, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm s-a încadrat în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei şi Moldovei. Izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol a prezentat valori satisfăcătoare. În  ceea ce privește cultura de porumb, rezerva de umiditate din sol prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.