Parcul Poroineanu din Caracal, al treilea ca dimensiune din Europa, se DESCHIDE azi modernizat

4300

Primăria Caracal a anunțat deschiderea Parcului Constantin Poroineanu, cel mai important obiectiv de arhitectură peisagistică din județul Olt şi de-al treilea parc natural ca dimensiune din Europa.

  ,,Proiectul de reabilitare a Parcului Constantin Poroineanu se finalizează odată cu starea de urgență. Începute încă de anul trecut, lucrările de modernizare și reabilitare, prin decolmatarea, curățarea și dalarea lacului din parc, au continuat și in acestă perioadă și au fost extinse de la toaletarea arborilor și arbuștilor care necesitau intervenții, până la curățirea spațiilor verzi și asfaltarea aleilor pietonale. Gata primenit, Parcul Constantin Poroineanu își deschide porțile pe 15 mai, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie,, a anunțat administrația municipală.

11 ani  (1903- 1914) a durat proiectul de asanare a fostului heleşteu al comunei şi împrejurimilor mlăştinoase, rezultând cel mai important obiectiv de arhitectură peisagistică din județul Olt şi unul dintre parcurile naturale cele mai frumoase din România, recunoscut în Europa ca cel de-al treilea parc natural ca dimensiune. Principala problemă întâmpinată atunci de autorităţile caracalene a fost expropierea proprietarilor terenurilor. După mai bine de un secol, decolmatarea şi refacerea malurilor fostului heleşteu Obogeanu unde odinioară se afla moara de apă s-a lovit de aceeaşi problemă: a proprietarilor din zonă. Însă acum parcul și-a redeschis porțile reabilitat și modernizat.

Parcul construit în jurul heleşteului, graţie donaţiei făcute de către Constantin Poroineanu, numit iniţial „Parcul de cultură şi odihnă“, apoi purtând numele donatorului, are drept model Cişmigiul bucureştean şi a fost executat după planurile inginerilor peisagişti francezi Enerst Pinard şi Edgar Redont şi s-a putut realiza numai prin asanarea  smâlcurilor şi  canalizarea subterană.

Parcul cuprinde mai multe terase-restaurante pe lac, insulițe, locuri de agrement și teatrul de vară. În acest parc pot fi întâlnite numeraoase specii autohtone de plante și arbori, dar și specii exotice aclimatizate în România. Se întinde pe o suprafaţă de 25,5 ha, din care circa 16 ha reprezintă vegetaţie, diferenţa fiind ocupată de alei şi monumente de artă, stadion de fotbal şi terenuri de handbal, lac de agrement cu o insulă, amenajat pe cursul râului Gologan, grădină zoologică, ştrand şi alte dotări edilitare.

O adevărată axă a parcului este Aleea plopilor, lungă de 1200 de metri, realizată în anul 1913, sub arborii seculari făcând plimbări  la ceas de seară chiar marele poet George Coşbuc, alături de prietenul său poet Haralamb Lecca.