APIA Olt: Fermierii care dau foc miriștilor, excluși de la plata subvenției

376

APIA Olt îi avertizează pe fermieri că cei care vor mai da foc miriștilor riscă să fie excluși de la plata subvenției.

Chiar dacă riscă sancțiuni dure și au fost în repetate rânduri avertizați de către ISU Olt, fermierii continuă să dea foc miriștilor. O nouă avertizare vine acum din partea APIA Olt care atenționează că fermierii care încalcă măsura de ecocondiționalitate privind arderea miriștilor riscă chiar să fie excluși de la plata subvenției.

„Una din normele de ecocondiționalitate este interdicția privind arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Interdicția are ca scop menținerea materiei organice în sol. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.). Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea încălcării sancţiunea poate ajunge şi la 100% excludere”, se arată într-un comunicat al APIA Olt.

Pentru a fi identificați fermierii care dau foc miriștilor, a fost încheiat protocolul între APIA, Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Anul trecut, niciun fermier din Olt nu a fost sancționat, neputând fi stabilită clar culpa.