Paul Stănescu, secretar general PSD: “Sub conducerea lui Iohannis și Orban, România se pregătește să iasă din izolare la fel cum a şi intrat: haotic.

34

Proiectul de lege privind starea de alertă trimis de Guvern în Parlament este plin de hibe, susțin social-democrații. Prin vocea secretarului general al partidului, senatorul d eOlt Paul Stănescu, aceștia susțin că nu se urmărește o protejare a cetățenilor ci doar asigurarea unui cadru legal pentru vendete politice și oportunități electorale.

,,Deși președintele este șeful de facto al Guvernului făcut bucăți și convocat aproape zilnic la Cotroceni iar premierul are doar rolul executantului de serviciu, rezultatul acestor ședințe este de fapt amplificarea unei stări de incertitudine pe care o resimțim tot mai acut.

Președintele ne-a spus încă de la final de aprilie că nu va mai prelungi starea de urgență dincolo de 14 mai. Întai pe 21 aprilie, când ne-a anunțat că din 15 mai vom ieși din case purtând măști, apoi pe 28 aprilie, când spune că legislația necesară e deja pregătită. Atât de pregătiți erau încât de atunci și până pe 11 mai au trecut două săptămâni.

De atâta timp a avut nevoie Cabinetul Orban să elaboreze un proiect de lege despre viața noastră după 15 mai, act despre care eminentul jurist Predoiu ne spunea ca va fi unul “flexibil”. Termenul trădează cu siguranță viziunea liberală despre un text legislativ care, în mod normal, ar trebuie să fie exact opusul: precis, clar, fără echivoc.

Ne-au pus, astfel, în brațe, în Parlament, un proiect privind starea de alertă plin de hibe, fiind obligați să corectăm o mulțime de prostii în doar două zile. Au făcut asta în mod intenționat, având un scop pur electoral – să poată da vina pe Parlament și PSD, pentru că nu muncește suficient de mult și de repede, votând probabil fără ne uităm la ce ni se livrează de la Palatul Victoria.

Au făcut asta fără să le pese de oamenii care așteptau cu disperare să știe în ce condiții vor putea ieși din casă, cum vor merge la muncă, ce reguli se aplică în magazine sau în transportul în comun. Practic, liberalii arată că nu au abandonat nici o clipă strategia electorală care i-a făcut să piardă trei luni prețioase la începutul anului preocupați exclusiv de alegeri anticipate, în loc să pregătească țara de lupta contra virusului.

Planul lor cinic a eșuat din nou fiindcă Parlamentul va reuși să treacă, în mai puțin de 48 de ore, această lege prin cele două Camere. Din păcate, însă, în ciuda acesui efort, vom deconta cu toții prețul incompetenței și iresponsabilității liberale.

Legea a fost elaborată de Guvern prea târziu și nu va putea intra în vigoare mai devreme de 18 mai, chiar dacă noi o finalizăm ultra-rapid, chiar astăzi, iar președintele o promulgă pe 15 mai, după cele două zile reprezentând termenul obligatoriu în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. Articolul 78 al Constituției pe care președintele Iohannis și liberalii o consideră flexibilă ca o gumă de mestecat spune simplu și limpede – legea intră în vigoare la trei zile după promulgarea de către Președinte.

Vom avea, astfel, cel puțin trei zile în care românii vor fi lăsați la voia întâmplării, cu măsuri de protecție și restricții aruncate în aer. Singura lege va fi, probabil, edictul monstruos lansat de ministrul Vela: “dacă vedeți pe cineva fără mască strănutând, sunați la 112”!

Așa arată disprețul față de oameni, fără masca electorală pe care liberalii o poartă doar când vor și cum vor. Practic, este ceea ce face PNL de când a preluat guvernarea. Îi lasă pe cetățenii simpli deoparte și pune înaintea lor orice altceva, începând cu interesele electorale, camarila și pilele de partid, băncile, fermierii germani…

Ca să folosesc un termen drag președintelui Iohannis, asta e adevărata trădare a românilor.”, a transmis liderul social-demnocrat Paul Stănescu.