Șapte comune din Olt, cu platforme pentru gunoiul de grajd și seturi de utilaje

933

Primăriile comunale pot beneficia de finanțări de la Ministerul Mediului pentru construirea de platforme pentru gunoiul de grajd și, odată cu acestea și de câte un set de utilaje, cu care să poată realiza colectarea de la micii crescători de animale, indiferent că sunt fermieri sau simpli gospodari. Șapte comune din Olt au accesat acest program.

Una din problemele cu care se confruntă fermierii care cresc animale este aceea a gestionării gunoiului de grajd. Proiectul „Controlul Integral al Poluării cu Nutrienți”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, are ca obiectiv realizarea de investiții la nivel de comună, de care să beneficieze toți fermierii mici  din zona unde platforma este amenajată. Un avantaj conex, pe care platforma în aduce în plan local, este acela că, prin contractele încheiate și prin procesele verbale de predare a bălegarului, fermierii pot demonstra APIA și AFIR faptul că sunt conformi în ceea ce privește capacitățile de stocare a gunoiului de grajd.

Din județul Olt, 7 comune beneficiază de investițiile acestui proiect. Până acum, au finalizat investițiile comunele Fărcașele, Traian, Dobrun și Vitomirești. Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite încă trei platforme, în localitățile Brastavățu, Deveselu și Dobrosloveni.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.