Parlamentul a decis: se reduce vârsta de pensionare! Vezi pentru cine

751

Parlamentul a aprobat reducerea vârstei de pensionare prin votul decisiv al deputaților și acum urmează să fie promulgată. Legea vizează doar o anumită categorie de angajați și o parte din funcționarii publici cu un anumit status special.

Reducerea vârstei de pensionare aprobată de către Parlament vizează mai multe categorii de militari, polițiști și o anumită categorie de funcționari publici cu un statut special. Aceștia vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar dacă au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.Schimbările privind pensionarea anumitor militari și polițiști se regăsesc într-un proiect de lege ce a fost adoptat tacit la Senat, după ce a fost depășită data până la care senatorii își puteau da votul în plenul Camerei, și care a primit ieri și votul decisiv al deputaților, astfel că în curând va ajunge pe biroul președintelui țării pentru promulgare.Documentul prevede ca, pe lângă cei ce beneficiază deja de această măsură, de reducere vârstei de pensionare să poată beneficia și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.

Totodată, de această măsură ar putea beneficia mai mulți militari sau polițiști. Este vorba, după este prevăzut în propunerea legislativă, despre acei militari, polițiști sau funcționari publici cu statut special ce “au fost trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, neimputabile militarului”.