Dr. Renică Diaconescu: oamenii se tem să mai vină la spital. Ne-a scăzut numărul de trombolize

1632

Senatorul de Olt Renică Diaconescu, medic neurolog, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Senat și șeful Secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, declară că de teama coronaviruslui oamenii se tem să mai vină la spital. Printre cei afectați de pandemie, ce riscă să rămână cu sechele pe viață sau chiar decesul, sunt pacienții cu accident vascular cerebral ce au nevoie urgentă de tromboliză.

Dr. Renică Diaconescu a declarat într-un interviu pentru DC Medical ce efect dur are pandemia printre bolnavii care suferă de alte probleme de sănătate și care se tem să mai vină la spitale de teamă să nu se infecteze cu coronavirus.

”Ne-a scăzut numărul de trombolize. Trombiliza o efectuăm la pacienții cu accident vascular acut în primele patru ore. În luna martie am făcut doar două trombolize. De obicei, făceam lunar 10-14. Pacienții, chiar dacă fac accidente vasculare, nu se mai adresează serviciilor de urgență… probabil de teama că ajung la spitale și se infectează acolo. Sau sunt pacienți departe de aparținători. Există restricția de a merge la părinți. Așa că… vine Salvarea, găsesc omul singur în casă. Noi nu avem datele concrete când s-a instalat accidentul vascular cerebal din moment ce persoana respectivă era singură. Neavându-le… nu putem să-l trombolizăm. Asta e o mare problemă”, a spus senatorul Diaconescu.

Interviul poate fi urmărit aici: