Amenzile date pe timpul stării de urgență, NECONSTITUȚIONALE. Arafat: ‘Pierdem anumite unelte în acest război’

726

Raed Arafat, a reacţionat la decizia CCR privind anularea amenzilor date în timpul stării de urgenţă: ‘Pierdem anumite unelte în acest război’

CCR a declarat necontituţionale normele legale în baza cărora s-au dat amenzi în timpul stării de urgenţă. Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat afirmă că s-a pierdut o unealtă importantă în războiul împotriva COVID-19.

„Indiferent de decizia Curțîi, pe care nu o comentez, nu e domeniul meu, suntem în mijlocul unei bătălii, a unui razboi chiar. Avem o problemă foarte serioasă: anumite unelte ale acestui război le pierdem. Asta înseamnă că trebuie să găsim alte modalități. Singura modalitate este să ii convingem pe cetățeni, să apelăm la conștiința lor. O categorie de oameni pot să spună mâine ‘gata, fac ce vreau’. Oamenii care au respectat regula până acum sperăm să respecte în continuare. În țară încă nu s-a terminat lupta, nu putem să spunem că suntem bine.

Dacă noi pierdem aceste unelte, războiul ar putea fi pierdut. Să nu uităm că valul 2 va veni. Va veni gripa sezonieră și lângă ea Covidul. Noi trebuie să întărim uneltele noastre de a lupta cu această problema. Nu poți fi optimist. Poți fi optimist ca om simplu. Eu nu pot să fiu optimist. Nu poate nicio persoană responsabilă pe domeniul sănătății publice să fie optimistă. Trebuie să fim rezervați, să ne gândim foarte serios că lucrurile pot să meargă și spre rău.

Înţelept era – nu dau indicaţii la nimeni – războiul se duce şi după război se spune ‘asta, asta şi asta trebuie să le schimbăm pe viitor’. Dar în mijlocul războiului noi schimbăm regulile. Poate unele lucruri nu sunt ok, trebuie clarificate. Lucrăm la o clarificare a stării de alertă. Dar mai bine să lucrăm să corectăm anumite lucruri decât să ne trezim brusc că dispare ceva”, a afirmat Arafat.