Profesorii primesc bani pentru cursuri și indemnizații. Legea inițiată de senatorii de Olt ajunge la promulgare

1173

Paul Stănescu, Renică Diaconescu și Siminica Mirea, senatori de Olt, sunt coinițiatorii unui proiect legislativ ce prevede acordarea unor beneficii personalului din învățământ. Senatul a votat propunerea, iar legea urmează a fi trimisă pentru promulgare Președintelui României.

Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 va fi modificată și completată cu câteva articole. Printre beneficiile obținute de profesori se numără: vaccinare gratuită și un set de analize medicale, plus două salarii minime brute, 4.460 de lei în acest an, pentru cursuri de formare și materiale didactice; acordarea pentru profesorii care se titularizează în mediul rural a unei indemnizații de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie (cu condiția de a preda pe post cel puțin 5 ani), precum și acordarea unei indemnizații în cuantum un salariu minim brut pe țară pentru profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani în învățământ care se pensionează pentru limită de vârstă.

Inițiatorii arată în susținerea acestor măsuri că tot mai puțini tineri performanți optează să urmeze acest drum de a pregăti pentru viață viitorii cetățeni și că este nevoie de motivarea lor, atât din punct de vedere material, cât și social.

Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 90 de voturi “pentru” şi 40 “împotrivă”. OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei şi pentru prorogarea unor termene a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor pe 25 februarie, iar Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat-o, cu unele amendamente, care au fost însuşite marţi de plen.