Oltenii iau Lumină de acasă, preoții îi împărtășesc la domiciliu, iar anafura o iau ambalată, din locuri speciale

1485

Anul acesta, creștinii nu vor participa la slujba de Înviere decât on-line, iar Sfintele Paști le vor găsi fie dimineața la poartă sau ușă, fie în locuri publice stabilite de preotul paroh, de unde le vor lua ambalate. Preoții și primăriile din Olt  au început să-și anunțe locuitorii despre modalitatea din acest an de a petrece creștinește sfânta sărbătoare a Învierii Domnului.

,,Am avut discuții cu toți preoții de la Parohiile din comuna noastră, referitoare la desfășurarea slujbelor religioase cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Așa cum știți anul acesta slujbele sa vor desfășura fără participarea enoriașilor, iar preoții au promis că vor veni acasă la fiecare cetățean, în cursul săptămânii viitoare pentru a împărtăși copiii dar si pe cei in vârstă, iar în Ziua Învierii tot preoții vor aduce Sfintele Paște acasă la fiecare familieʺ, a anunțat primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu.

Alți olteni sunt informați că li se va distribui Paștele ambalat, în locuri special stabilite, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române: ,,Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!ʺ. 

În alte locuri, anafura de Paşte va fi distribuită acasă credincioșilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinișoare, ambalate direct de brutării, iar alături se va afla un pahar etanș sau sticluță cu vin într-o pungă de plastic sigilată. Pachetele vor fi lăsate la ușa casei credincioșilor, minimizând astfel contactul direct.