Patronii olteni, prinși de ITM Olt cu salariați neplătiți, fără repaus și concediu

939

Patronii olteni au fost prinși și luna trecută cu ʺmâța-n sacʺ de către inspectorii de muncă, neîndeplinindu-și obligațiile față de salariați.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat luna trecută 115 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Controlate au fost societăți de construcții, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

,,În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodata măsuri de remediere. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 134 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 70 sancțiuni, din care 64 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 58.000 lei.ʺ, declară Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

În ceea ce privește munca la negru, inspectorii de muncă au identificat o persoană, patronul fiind amendat cu 20.000 lei.