Deputat Marius Iancu: Noi toți putem salva agricultura și putem evita o nouă criză

61

Deputatul de Olt Marius Iancu atrage atenția, într-o postare pe pagina de socializare, că agricultura este foarte important în această perioadă și că, fără a fi ajutată, riscăm să ajungem în criză alimentară.

Social-democratul Marius Iancu îi îndeamnă pe olteni, pentru a susține micii fermieri, să cumpere fructe, legume și alte alimente produse în România. El a vorbit pe pagina sa de socializare despre importanța susținerii agriculturii.

,,Nu putem ignora avertizările ONU, OMS și Organizației Comerțului despre o viitoare criză alimentară, dar nu putem accepta ca România să treaca, în viitor, prin așa ceva. O țară cu o creștere economică record, trei ani consecutiv, creștere care s-a datorat și agriculturii, nu poate ajunge în criză alimentară. Pământul este tot acolo, micii fermieri cultivă, în continuare, legume în solarii, sistemul de irigatii funcționează și apa este gratis, iar forța de muncă, tocmai s-a întors în țară. Dacă alte țări cum ar fi Germania sau Italia investesc, în această perioadă, în agricultură și ne cer muncitorii înapoi, Guvernul PNL este depășit și de această situație și nu are niciun plan de măsuri pentru susținerea agriculturii.ʺ, a postat Marius Iancu.

Deputatul a prezentat și cele 10 soluții propuse de social-democrați pentru evitarea unei crize alimentare și asigurarea alimentelor pentru populație, reprezentând o continuarea și completarea unor măsuri implementate în Guvernarea PSD care și-au dovedit utilitatea:

  1. Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru seminţe și motorină.
  2. Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.
  3. Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină ).
  4. Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai. Legile sunt deja aprobate.
  5. Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.
  6. Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.
  7. Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.
  8. Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control.
  9. Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.
  10. Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.

NOI TOȚI PUTEM SALVA AGRICULTURA ȘI PUTEM EVITA O NOUĂ CRIZĂ Nu putem ignora avertizarile ONU, OMS și Organizației Comerțului despre o viitoare criză alimentară, dar nu putem accepta ca România sa treaca, în viitor, prin așa ceva. O țară cu o creștere economică record, trei ani consecutiv, creștere care s-a datorat și agriculturii, nu poate ajunge în criză alimentară.Pământul este tot acolo, micii fermieri cultivă, în continuare, legume în solarii, sistemul de irigatii funcționează și apa este gratis, iar forța de muncă, tocmai s-a întors în țară.Dacă alte țări cum ar fi Germania sau Italia investesc, în această perioadă, în agricultură și ne cer muncitorii înapoi, Guvernul PNL este depășit și de această situație și nu are niciun plan de măsuri pentru susținerea agriculturii. PSD a prezentat deja public 10 soluții pentru evitarea unei crize alimentare și asigurarea alimentelor pentru populație. Este practic continuarea și completarea unor măsuri implementate în Guvernarea PSD care și-au dovedit utilitatea.1. Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru seminţe și motorină. 2. Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.3. Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină ).4. Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai. Legile sunt deja aprobate.5. Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.6. Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.7. Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.8. Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control.9. Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.10. Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.Pe lângă toate acestea, fiecare dintre noi putem bloca o viitoare criză alimentară, putem susține micii fermieri și putem investi în agricultura românească. Soluția este foarte simplă – cumpărând fructe, legume și alte alimente produse în România.Atunci când mergem la cumpărături trebuie să ne gândim că un produs românesc cumpărat este un loc de muncă salvat!

Publicată de Marius IANCU pe Marţi, 7 aprilie 2020