Cum CONTEȘTI o amendă luată în timpul stării de urgență

1917

Avocatul Bogdan Dobrescu îi sfătuiește pe pagina sa de internet pe românii care consideră că au primit abuziv amendă din partea autorităților pentru încălcarea ordonanțelor militare cum să o conteste în instanță.

Românii prinși pe stradă de către autorități fără a avea un motiv întemeiat, justificat prin declarație pe propria răspundere sau adeverință de serviciu, riscă o amendă de cel puțin 2000 de lei.
Un avocat îi sfătuiește pe cei care consideră nedreaptă sancțiunea cum o pot contesta.
„Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001. Această plângere se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se îndreaptă către Judecătoria din circumscripția căreia vă aveți domiciliul. Șansele de reușită ale admiterii plângerii și pe cale de consecință a anulării amenzii, depind pe de-o parte de dumneavoastră, iar pe de altă parte de modalitatea în care plângerea este formulată”, explică avocatul Dobrescu, citat de stiripesurse.ro
Ce ar trebui să faceți când sunteți amendați pe nedreptRefuzați semnarea Procesului-verbal de constatare al contravenției. Una dintre apărările frecvente ale poliției în dosarele contravenționale este aceea că „contravenientul și-a însușit procesul verbal prin semnătură”. În cazul în care nu semnați, polițistul trebuie să aibă un martor care să ateste că nu doriți să semnați, sau, dacă nu poate găsi niciun martor, să motiveze de ce nu o poate face. Dacă polițistul nu îndeplinește aceste obligații, procesul verbal poate fi anulat.

Mai mult, în acest mod vă puteți prevala de prescripție pe calea contestației în anulare. Conform art. 14 alin (1) din  O.G. 2/2001 „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.”

Dacă refuzați semnarea procesului-verbal  de constatare a contravenției, urmează să îl primiți prin poștă acasă. Însă, daca nu îl primiți în termen de două luni, prin  plângerea contravențională puteți invoca prescripția și astfel nu veți mai fi obligat să plătiți amenda.

Faceți obiecțiuni complete! De multe ori poliția vă întreabă dacă aveți obiecțiuni, iar dacă nu sunteți de acord cu procesul-verbal, scrie „Nu sunt de acord”. Aceste obiecțiuni nu ajută la nimic ulterior. Detaliați motivul pentru care considerăți că nu ar trebui să fiți amendați contravențional, deoarece, în acest mod apărările în fața instanței vor fi mai bine primite.

Rugați o persoană care asistă să vă dea numărul de telefon pentru a îl putea chema ca martor. Procesel-verbal de constatare a contravenției se bucură de o prezumție relativă de legalitate, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi răsturnată prin probe aduse de dumneavoastră. Cea mai temeinică probă în astfel de cazuri, și de mutle ori singura care poate fi administartă, este  proba testimonială prin audierea unui martor. Așadar, dacă cineva asistă la abuzul autorităților, nu ezitați să îl rugați să vă fie martor, mulți oameni acceptă fiind solidari