Medicii slătineni refuză mita lui Iohannis:#refuz MITA, #500. Ei vor dona banii colegilor cu venituri mici

16481

Mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean din Slatina se declară jigniţi de „sporul de 500 de euro” anunţat de președintele Iohannis pentru personalul medical din „linia întâi” a luptei împotriva COVID-19. Sindicaliştii din Federaţia Hipocrat spun că medicii vor dona cei 500 de euro colegilor cu salarii mai mici.

Pe reţelele de socializare, unii dintre medici principalei unități medicale din Olt au postat mesaje prin care transmit că banii promiși de președintele Iohannis îi consideră „mită” şi că-i refuză.

Sindicaliştii din Federaţia Hipocrat au anunţat că medicii vor dona acești 500 de euro colegilor cu salarii mai mici sau vor cumpăra echipamente de protecţie.

Medicul George Craioveanu de la SJU Slatina susține că întreg corpul medical s-a simţi jignit de această propunere pentru că medicii nu au cerut bani ca să stea în spitale pe perioada epidemiei de COVID-19. El consideră oferta președintelui ca fiind una inoportună. George Craioveanu susține că medicii au nevoie de suport şi de echipamente de protecţie, nu de bani în plus.

„Întreg corpul medical s-a simţit jignit de această propunere pentru că niciodată nu a fost în discuţie o problemă financiară în ceea ce priveşte această epidemie de Covid şi atitudinea medicilor. De asta şi eu, dar şi ceilalţi colegi ai mei, am considerat că este o ofertă inoportună din partea domnului preşedinte şi a Guvernului. (…) Da, pentru mulţi şi pentru mine aşa a fost percepută, ca . (…) În aceste momente am avea nevoie de suport şi de echipamente de protecţie. Toată lumea ştie, nu e un secret lucrul acesta. Sper să nu ajungem în situaţia să nu avem echipamente de protecţie”, a declarat George Craioveanu, medic SJU Slatina. Acesta a postat pe pagina sa de socializare mesajul ,,#refuz MITA”, ,,#500”. Postarea medicului a fost comentată în diverse moduri.

Reprezentanţii Federaţiei Hipocrat spun că apreciază declaraţia preşedintelui Iohannis pentru că personalul medical are nevoie de „recunoaştere şi apreciere” în astfel de momente.

Sindicaliştii anunţă, însă, că medicii îşi vor dona „sporul de 500 de euro” colegilor asistenţi, infirmieri sau brancardieri, care au lefuri mai mici, sau vor cumpăra echipamente de protecţie. „Încurajăm toţi colegii care consideră că nu au nevoie de această sumă să o doneze celorlaţi membri ai echipei sau să o folosească pentru cumpărarea de materiale de protecţie. Numai împreună putem învinge!”, a declarat Cătălin Dudu, vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat.

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să identifice fonduri europene pentru plata unui bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID de 500 de euro pe lună.