Certificate pentru copii cu autism și handicap grav, până la 18 ani. Legea, susținută de trei parlamentari de Olt

172

Senatorii Renică Diaconescu și Siminica Mirea și deputatul Florin Iordache sunt parlamentarii olteni care susțin extinderea termenului de valabilitate a certificatului pentru copiii cu autism, cu handicap grav, până la vârsta de 18 ani.

În prezent, Legea nr. 448/2006 privind drepturile de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități stabilește că termenul de valabilitate pentru copiii care suferă de afecțiuni degenerative este cuprins între 6 luni și maximum 2 ani. Luând în calcul că astfel de afecțiuni nu se vindecă atât de repede, unele dintre ele nefiind recuperate niciodată, trei parlamentari de Olt se numără printre coinițiatorii unui proiect legislativ de majorare a acestui termen.

Extinderea termenului de valabilitate a certificatului pentru copiii cu autism, cu handicap grav, până la vârsta de 18 ani este dezbătută în Senat în această perioadă, fiind înregistrată pe 24 martie.

Ministerul Sănătății a avizat pozitiv acest demers legislativ, arătând că ,,din punct de vedere medical, patologii odată diagnosticate care însoțesc pacienții pe tot parcursul vieții, cum sunt bolile degenerative, autismul, lipsa unui memnru în urma amputației etc, aceștia ar trebui să beneficieze de certificate de handicap permanent, fără a mai supune copiii și părinții la evaluări repetate și a încărca inutil sistemul medical și socialʺ

Camera Deputaților este forul decizional.