PREȘEDINTELE a decretat URGENȚA NAȚIONALĂ

192

Președintele Klaus Iohannis a decretat cu puțin timp în urmă urgența națională. Acest decret va fi contrasemnat de primul ministru Ludovic Orban și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și va fi supus aprobării Parlamentului.

Potrivit prevederilor decretului de instituire a situației de urgență, lupta împotriva răspândiri coronavirusului va fi coordonată de Ministrul Afacerilor Interne, sprijinit de Ministerul Apărării. Prin decretul semnat de președinte au fost impuse o serie de măsuri, ele urmând a fi luate gradual, în funcție de situație.

Ce este sigur este faptul că școlile vor rămâne închise cel puțin pe perioada stăriid e urgență, prețurile la utilități vor fi plafonate, la fel și la medicamente, iar polițiștii locali vor trece sub coordonarea șefilor din MAI, structurile locale.

Instituirea stării de urgență va permite autorităților să facă achizițiile necesare luptei cu coronavirusului îprin achiziții directe, să rechiziționeze spații pentru carantinarea românilor veniți în țară, dar și să preia din sectorul privat cantitățile de dezinfectant și materiale sanitare d eprotecție.

Potrivit lui Klaus Iohanis, măsurile ce vor fi luate prin aprobarea decretului de instituire a situației de urgență vor avea caracter temporar și au rolul de a feri populația de un rău tot mai mare pe care-l va face răspândirea COVID 19.