AMENDĂ pentru ferma de porci a fostului șef al DSV Olt ce deversează dejecții lângă puțurile de apă ale Slatinei

1827
foto: Libertatea

Ferma de porci a lui Veronel Bolborea (pe numele tatălui) a fost amendată de către comisarii de mediu pentru mai multe încălcări ale legii în ceea ce privește depozitarea dejecțiilor rezultate din activitatea de creștere a porcilor.

Fostul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt deține, pe numele tatălui, o fermă de porci în localitatea Curtișoara, la o distanță de sub un kilometru de puțurile și conducta de apă care alimentează Slatina și în apropiere de râul Olt. Mai mulți locuitori au sesizat autoritățile că Agrobolbi-Florver deversează dejecțiile animalelor în spatele fermei, unde s-a format o adevărată baltă, punând în pericol sănătatea locuitorilor și emanând un miros insuportabil. Cazul a ajuns și în presa centrală, dar și pe masa autorităților de mediu, care au dispus un control. De asemenea, Uniunea Salvați România, filiala Olt, a transmis în data de 20 februarie o sesizare către Ministerul Mediului,
Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protectia Mediului, Primăria Slatina și Consiliul
Județean Olt.

Deși controlul a fost anunțat din timp de către Garda de Mediu Olt, ferma fiind vizitată abia după o săptămână de către comisarii de mediu, deținătorul nu a avut timp suficient să acopere neregulile. Așa că Garda de Mediu Olt nu a avut decât să constate mai multe încălcări ale legii în ceea ce privește depozitarea dejecțiilor, dar și efectuarea unor modificări pe amplasament față de Autorizația de mediu emisă în august 2019.

„La data controlului, s-a constatat o acumulare cu aspect și miros specific de dejecții animaliere pe un teren învecinat amplasamentului, teren domeniu public”, arată Garda de Mediu, ca răspuns la o sesizare a USR Olt.

Astfel, ferma a fost amendată cu 50.000 de lei și, suplimentar, a fost transmisă către Agenția pentru Protecția Mediului Olt propunerea de suspendare a autorizației de mediu.

Răspunsul Gărzii de Mediu olt la sesizarea USR Olt

,,Potrivit răspunsului de la Consiliul Județean Olt/Garda de Mediu Olt, în urma sesizarii trimise de USR Olt, Garda de Mediu Olt a desfășurat trei controale la S.C. Agrobolbi-Florver, situată în localitatea Curtisoara, jud. Olt, care s-au finalizat cu o amendă de 50.000 de lei, precum și propunerea de suspendare a autorizației de mediu pentru firma S.C. Agrobolbi-Florver, din cauza nerespectării obligației de a depozita dejecțiile animaliere (materii fecale, urina) pe amplasamente autorizate, precum și nerespectarea legislației în vigoare, de notificare a autorităților pentru modificarea amplasamentului de stocare a dejectiilor. De asemenea, la data controlului din 21 și 27 februarie, s-a constatat o acumulare cu aspect și miros specific de dejecții animaliere pe un teren din vecinătatea amplasamentului firmei respective – teren care este domeniu public – în care a fost identificată o conductă de PVC al cărei traseu ajungea până în apropierea bazinelor de colectare dejecții de la halele de procine. Astăzi, 4 martie 2020, ca urmare a controlului în urma sesizarii USR olt și măsurilor întreprinse mai sus de Garda de Mediu, APM Olt a emis o notificare pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, solicitand societății comerciale să realizeze marimile menționate în document în termen de 60 de zile, iar în caz de neconformare, societății respective îi va fi suspendată autorizația de mediu, și în acest timp desfășurarea activității este interzisă prin lege, a transmis Benonica Ionela Angelova, Vicepreședinte USR Olt.

Veronel Bolborea este cercetat și cu privire la alocarea unor sporuri pentru condiții deosebite doar câtorva apropiați, cel mai mare procent revenindu-i lui. Prins asupra faptului, acesta a intrat în concediu medical.

Pe aceeași temă:

Sporuri ilegale la DSVSA Olt