Trei deputați de Olt cer deblocarea cercetării agricole prin acordarea de salarii decente cercetătorilor

49

Arătând că cercetarea agricolă este blocată în România după ce din circa 2600 de cercetători din anul 2000 acum mai avem circa 450, tinerii refuzând să lucreze în domeniu din cauza salarizării foarte mici, trei deputatți de Olt au inițiat alături de alți patru colegi parlamentari Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cercetătorii români sunt plătiți cu salarii mizere, de muncitori necalificați sau de femei de serviciu, iar cei care mai sunt pe baricade sunt în pragul pensionării. Adoptată în Senat luna trecută, propunerea legislativă a deputaților de Olt Alexandru Stănescu (președinte al Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților), Marius Iancu și Dan Ciocan, privind salarizarea decentă, atractivă și competititivă a persoanlului  de cercetare-dezvoltare- inovare din domeniul agricol a ajuns în Camera Deputaților, for decizional.  A primit la finele lunii trecute avize de la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Propunerea legislativă vizează acordarea de salarii mai mari cercetătorilor din domeniul agricol, inițiatorii arătând că rețeaua de cerectare-dezvolatre se confruntă cu grave probleme de personal din această cauză- din cca 2600 cercetători pe care îi avea țara în anul 2000, astăzi fiind circa 450. De asemenea, inițiatorii atrag atenția că personalul cu studii superioare se apropie îngrijorător de mult de salariul minim pe economie.